joi, 29 iulie 2010

Desteapta-te Romane !!!

29 iulie.Nici heraldica, nici numismatica...insa un simbol important pentru orice tara...IMNUL NATIONAL.

Da,29 iulie este ziua Imnului National al Romaniei, nu a lansarii brandului de tara la expozitia de la Shanghai .Presa de astazi numai despre asta vorbeste, pe bloggeri ii fute grija ca logo-ul este copiat de la nu stiu ce companie britanica si in acest timp manifestarile destinate imnului national au trecut aproape neobservate.
Mici curiozitati legate de Imnul National al Romaniei, "Desteaptate Romane":
- A fost adoptat ca imn in anul 1990, inlocuind comunistul "Trei culori".
- Versurile apartin poetului transilvanean Andrei Muresanu, poezia numindu-se initial "Un rasunet".
- Poezia a fost compusa, redactata si publicata in timpul Revolutiei din 1848.
- Poezia/Imnul are 11 strofe. La ocazii sunt intonate numai 4 dintre acestea.
- Melodia , desi i-a fost atribuita mult timp compozitorului Anton Pann, este de fapt cu autor necunoscut, fiind folosita intr-un cantec religios in acea perioada.
- Multa vreme s-a presupus ca a fost cantat prima data la 29 iulie 1948 la Ramnicu Valcea, fapt pentru care data de 29 iulie este acum oficial Ziua Imnului National . Cercetari de data recenta avanseaza ipoteza conform careia el a fost cantat in prealabil la o adunare pasoptista din Scheii Brasovului.
- Imnul a fost cantat de soldatii romanii care au luptat in Razboiul de Independenta din anii 1877-1878
- A fost interzis in perioada comunista, alaturi de alte cantece si marsuri patriotice.

In incheiere adaug o inregistrare a Imnului nostru in interpretarea Corului Academiei Militare :



5 comentarii:

Florina M. spunea...

Citeam acest post și mi-am amintit de o întâmplare.Acum o lună la ”școala de vară de la Sighet” organizată de Academia Civică, a fost invitat Stephane Courtois,rectorul acestei școli. Cum prin preajma acestei săptămâni era ziua națională a Franței...s-au pus toți și au cântat imnul Franței.Bineînțeles, doar cei care l-au știut.Și ca să-și ceară scuze doamna Ana Blandiana că românii nu știu imnul franțuzesc a spus în felul următor: „Singura scuză pe care o avem, este aceea că nu ne știm nici noi bine imnul României.”
Oare chiar nu ne știm noi imnul???....și nu ne mai iubim țara, sau ar cânta francezi,mari naționaliști imnul României la ei în țară?

Romania Personala spunea...

Buna!
Imi pare foare bine sa vad ca am noi cititori.Din capul locului trebuie sa-mi cer scuze ca iti raspund asa de greu, dar vara m-a facut mai lenes decat sunt in mod normal si mi-am cam neglijat blogul in ultima vreme.
Acum ,trecand la subiect, nu sunt eu in masura sa o judec in vreun fel pe Ana Blandiana ( o persoana pe care o respect pentru taria de caracter de care a dat dovada in perioada regimului comunist) si nici nu pot sa stiu ce a fost in mintea dansei cand a rostit acele cuvinte, desi sunt tentat sa cred ca ele vin dintr-o postura de inferioritate ( benevola de altfel) pe care multi dintre romani o adopta in raporturile lor cu vest europenii "mai civilizati".Sincer treaba ma dezgusta , pentru ca atata timp cat ne vom considera "second hand" vom fi priviti ca atare.
Probabil sunt destui romani care nu cunosc imnul ( sunt destul de sigur de asta si intr-o oarecare masura trebuie sa fiu de acord cu d-na Ana Blandiana), probabil cei mai multi dintre romani stiu cat de cat imnul dar au unele scapari ( cum , cu rusine trebuie sa recunosc , ca este si cazul meu ) si probabil sunt destui care-l stiu pe de rost ( atat cele 4 strofe intonate la ocaziile oficiale ,cat si pe toate cele 11). Oricare ar fi situatia totusi mi se pare de-a dreptul ridicol sa folosesti asta ca o scuza pentru necunoasterea imnului unei tari straine.Nu avem nici o scuza pentru necunoasterea "La Marseillaise" PENTRU CA NU NE TREBUIE UNA !!!
- Sincer cred ca romanii isi iubesc tara, dar o iubesc ciudat. Acum cand, cel putin din punct de vedere geo-politic, avem o situatie stabila sunt unii oameni care tind sa ia in deradere notiuni ca istoria romanilor, limba romana, patriotism, romanism etc.Pentru romanii care nu se bucura de aceeasi stabilitate , ma refer aici la romanii din Basarabia, de pe Valea Timocului etc, aceste notiuni sunt foarte importante.Atitudinea romanului fata de propria tara a fost cu totul alta , cand tara a dat cu adevarat de greu. Problema e ca acum amenitarile sunt mai subtile.
Ignoranta , incultura,rautatea si o propaganda bine gandita si directionata ii face insa pe romani sa se "urasca" intre ei, sa-si "urasca" neamul si ,desi pare absurd ,aceasta "ura" se extinde inconstient si asupra tarii, cand de fapt adevarul gol-golut este ca suntem prea ipocriti si prea comozi sa schimbam ceva in bine.
- Si ca sa-ti raspund si la ultima intrebare , as fi foarte multumit daca marea majoritate a francezilor ar cunoaste care este capitala noastra, caci despre imn sunt sigur ca nu se poate pune problema( ca sa nu mai vorbim de cantat/ intonat).

dupi spunea...

Ca doamna Ana Blandiana a 'scuzat' astfel necunoasterea imnului francez, mi se pare oarecum justificat, avand in vedere 'fraternitatea'(istorica?) romano-franceza in care multi dintre intelectualii nostri mai cred. E un lucru care, poate, are sens la nivel diplomatic. Altfel, la 'nivel curent', mi se pare un lucru de neglijat faptul ca acele persoane nu stiau imnul Frantei si un lucru care demonstreaza ca acea 'fraternitate' (tradusa prin francofonie) a ramas izolata in sferele inalte. Mi se pare un lucru care enunta un adevar si e de preferat unor fituici impartite inainte de eveniment, ca toata lumea sa recite ca la Congresul Partidului.

Ca unii francezi ( refuz sa cred ca majoritatea ) nu ne cunosc capitala e problema lor. Echivalent, si a noastra, ca nu stim sa ne-o facem cunoscuta (sau poate indeajuns de cunoscuta).

Cat despre imnul national, mi se pare asa indarjit si greu de intonat, incat nu prea are cum sa-mi placa. Adica imnul Italiei si al Frantei il fredonez asa, fix ca pe o melodie. Al nostru, poti macar sa-l fluieri?

Romania Personala... spunea...

Dupi desi iti apreciez carcoteala si chiar ti-am cerut-o , cel putin ultimul tau paragraf a fost o carcoteala de dragul carcotelii.
Te astept cu linkuri catre niste imnuri nationale de veselie si voie buna !!!

Romania Personala... spunea...

Si da...poti fluiera pe "Desteapta-te Romane!" :))

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates