marți, 26 ianuarie 2010

Tovarasul...

Astazi este 26 ianuarie. Pe 26 ianuarie 1918 se nastea la Scornicesti, judetul Olt, Nicolae Ceausescu. Prefatand acest eveniment, site-ul HotNews.ro , a publicat doua articole despre "maretul conducator" , dar din perspective diferite. De partea Pro s-a "ocupat" numitul Petre (Ignat) Ignatencu, care se pare ca este presedintele NPCR (Noul Partid Comunist Roman).Partea din articol care mi-a atras atentia este urmatoarea:
"Multe din evenimentele si relizarile secolului al XX-lea sunt legate nemijlocit de el:
- Nu putem vorbi de incheierea razboiului din Vietnam fara sa amintim de contributia lui Nicolae Ceausescu la acest act international major;
- Nu putem vorbi de reprimirea Chinei in cadrul ONU fara a aminti de contributia Romaniei si implicit a lui Nicolae Ceausescu;
- Nu putem vorbi de incheierea pacii dintre Israel si Egipt fara sa vorbim de contributia lui Nicolae Ceusescu si doar pentru faptul ca era comunist nu a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace;
- Nu putem vorbi de lupta pentru pace, securitate si cooperare in Europa si in lume fara sa amintim de contributia lui Nicolae Ceusescu;
- Nu putem vorbi de construirea, cu forte exclusiv romanesti, a Canalului Dunare-Marea Neagra si a Casei Republicii (Casa Poporului), azi Palatul Parlamentului, constructii emblematice ale capacitatii constructive a unui popor demn si mindru asa cum a fost poporul roman atunci cind este condus de un conducator ca Nicolae Ceausescu;
- Nu putem vorbi de succese istorice in sport (Nadia Comaneci, Ilie Nastase, cistigarea Cupei Campionilor Europeni etc.), stiinta, cultura fara sa vorbim de faptul ca s-au realizat in ”epoca Nicolae Ceausescu”;
- Nu putem vorbi de castigarea independentei depline a tarii prin plata integrala a datoriei externe, in februarie 1989, fara sa spunem ca aceasta se datoreaza lui Nicolae Ceausescu;
- Nu putem vorbi de posibilitatea asigurarii unei locuinte pentru fiecare cetatean, a unui loc de munca, de gratuitatea invatamintului si asistentei medicale, fara sa vorbim de conceptul de ”societatesocialista multilateral dezvoltata” si fara sa amintim de promotorul ei, Nicolae Ceausescu.
Am putea sa amintim si de multe alte multe lucruri legate nemijlocit de calitatea lui de lider bun."
Inteleg de ce redactorii HotNews au publicat doua articole. Democratia te sileste intr-o oarecare masura la echidistanta, democratia te "sileste" la acceptarea existentei unor pareri care nu sunt ale tale sau cu care nu esti de acord.Poate chiar se pune accent pe acceptarea existentei acestora din urma.Totusi, din cate stiu eu, iti garanteaza apararea intereselor si demnitatii personale ( atata timp cat acest lucru nu afecteaza demintitatea altor persoane).
Nu stiu ce reactie ati avut voi cand ati citit spusele respectivului, dar sunt destul de sigur ca exista zeci, daca nu chiar sute, de mii de romani a caror demnitate a fost pur si simplu terfelita de acest articol.
Nu ma bucur de niste cunostinte istorice atat de detaliate pentru a contesta realizarile pe plan international ale "Marelui Carmaci", desi daca as judeca dupa tendintele megalomanice si cultul personalitatii, ale tov.Nicu si dupa tendinta romanilor de a-si atribui merite si de a modifica istoria in asa fel incat sa ii puna intr-o ipostaza favorabila, as putea macar sa ridic cateva semne de intrebare.
Ce m-a frapat insa cu adevarat , este insiruirea de realizari pe plan intern, atribuite fostului lider comunist.
Intreb si eu...cam cat de idiot este, sau cat de idioti si ignoranti ne crede domnul cu nume de sarbatoare populara, incat sa citeze Canalul Dunare-Marea Neagra si platirea datoriei externe a Romaniei , drept mari realizari ale epocii ceausiste?
Cum ramane dOMNULE IGNAT cu sutele de mii de romani omorati de comunisti "la canal"?( 100.000 de oameni omorati in perioada 1948-1954).
Astea sunt reursele si mijloacele strict romanesti?(o sa recunosc aici ca marele genocid de la canal nu a avut loc cat tara s-a aflat sub conducerea lui Nicolae Ceausescu, insa acesta era o figura importanta a PMR/PCR si in acele vremuri, iar Canalul Dunare-Marea Neagra este in sine o palma peste obrazul Romaniei).
Si trecand peste aceste considerente , care este dOMNULE IGNAT, utilitatea economica a maretei realizari ceausiste? Sigut teoretic exista, dar practic ? A inflorit economia Romaniei dupa terminarea lucrarilor "la canal"?
Stim cu totii ca, moftul lui Ceasusescu de a plati datoria externa a Romaniei , s-a facut cu pretul infometarii populatiei, a rationalizarii consumului de resurse energetice, a introducerii pe piata a unor produse de o calitate cel putin indoielnica etc. Chiar daca am fi realmente tampiti si am aplica si in acest caz zicala "scopul scuza mijloacele", o intrebare trebuie pusa:
Avea, tocmai in acea perioada, Romania nevoie de proiecte menite a zgandarii orgoliul nemasurat al conducatorului comunist, precum Casa Republicii ( Casa Poporului- a doua cladire administrativa ca marime din lume),Bulevardul Victoria Socialismului ( mai mare decat vestitul Champs-Elysees), Canalul Dunare-Marea Neagra etc.?
As putea sa iau fiecare afirmatie din aceast articol si sa o combat cu argumente, dar sunt prea furios pentru a mai continua . Incerc sa-mi spun ca adevarul se stie si sa cataloghez totul doar ca o incercare patetica de a cosmetiza una din cele mai negre perioade din istoria Romaniei,din partea unui inchistat si constipat mintal, caruia societatea ii zice cu o dragalasie suspecta ...nostalgic. Dar adevarul este ca acest Ignat ne cam scuipa pe toti in gura. Faptul ca parerile sale sunt promovate de un site atat de cunoscut precum HotNews , reprezinta o mare jignire adusa tutror celor care au suferit intr-un fel sau altul in timpul regimului ceausist.O spun tare si raspicat...nimic din cele enumerate mai sus nu pot fi considerate realizari atata timp cat poporul roman a platit pretul acestora inzecit.
Democratic sau nu as vrea sa am puterea , nu de a-i nega dOMNULUI IGNAT ( gandul ma duce automat la taierea porcului.) dreptul la "libera exprimare", ci dreptul la existenta.

3 comentarii:

Caini fara stapan, stiinte Romanesti spunea...

ai dreptate cu niste chestii omenesti, dar ai incredere in mine ca nu prea stii istorie, sau daca stii, nu prea stii sa jonglezi cu ea. dincolo de istorie e ADEVARUL, si sincer esti cam mintit.

Anonim spunea...

Auzi coae ia spune-mi,cum ramane cu sutele de mii de muncitori omorati de capitalisti „in diverse munci„?( sute de milioane de oameni omorati in perioada !!!-2010?
Ia zi magarule poti justifica asta?Gasesti nod in papura Partidului Comunist? Da voi sunteti Dumnezeu? Futuva-n gura de jegosi!!! Uitativa mai intai in ograda voastra si dupa aia sa vorbiti de altii!!

Romania Personala... spunea...

@Caini fara stapan...
Scuze ca raspund asa tarziu afirmatiilor tale...
Admit ca tot ceea ce ai zis tu aici poate sa fie adevarat. De altfel am si recunoscut acest lucru in cadrul articolului, iar intr-o discutie particulara cu un amic am recunoscut ca documentarea pentru postarile de pe acest blog, are ca finalitate nu numai unele articole ci si propria-mi informare.
- Nu am nici cea mai mica intentie sa "jonglez cu istoria". Nu am nici o agenda politica si nici o intentie ascunsa. Totul e o transpunere ale unor ganduri si parereri personale.
- Esti liber oricand sa-ti expui varianta despre adevar , chiar si pe acest blog ( atata timp cat o faci intr-o maniera civilizata ). Sunt deschis oricand unui dialog civilizat.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates