joi, 18 martie 2010

Uniforme militare romanesti.

Ca orice "mascul" am avut si am o atractie pentru tot ceea ce inseamna armata. Sa nu ma intelegeti gresit, m-am ferit de stagiul militar ca dracul de tamaie, insa ca orice copil primele jucarii s-au legat invariabil de domeniul militar(pistoale, pusti, cavaleri, soldati). Anii adolescentei au si ei fost marcati de filmele cu Arnold,Rambo si Chuck Norris ( ma refer la Delta Force , nu la Walker, carcotasilor) si tot asa. Continuand pe aceeasi linie am dezvoltat in timp o oarecare pasiune pentru heraldica, insemne militare, insemne statale, uniforme oficiale etc. Cu riscul de a-mi plictisi de moarte putinii cititori deschid cu aceasta ocazie o noua rubrica unde voi posta articole referitoare la Armata Romana,uniformele acesteia, medalii, decoratii,insemne oficiale ale tarii noastre , numismatica etc.
Romania a avut o armata proprie incepand cu 1859, odata cu constitu
irea statului nostru, prin contopirea fortelor armate existente in cele doua principate Romane, din ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.In prezent Armata Romana se doreste a fii o armata prosionista, conform standardelor NATO, cu aproximativ 75000 de militari de cariera impartiti pe 3 categorii de arme: Forte Terestre,Forte Navale si Forte Aeriene. Pentru articolul de astazi voi posta cateva poze cu uniforme militare romanesti din perioada 1859-1918. Uniformele din aceasta perioada, ca si cele din perioada "napoleonica"(daca-mi permiteti sa-i zic asa... ma refer de fapt la perioada de sfarsit al secolului XVIII-mijlocul sec.XIX), se caracterizeaza mai mult prin faptul ca erau facute mai mult pentru a arata bine ( specific acestor tipuri de uniforme erau ornamentatia elaborata,culorile puternice, elementele heraldice bogate, croiala stramta pentru a evidentia fizicul militarilor de cariera) decat prin practicalitatea lor, fapt ce le face perfecte pentru pasionati si pentru articole retrospective ca cel de fata. Uniforme militare romanesti din perioada raboiului de independenta 1877-1879: - Dorobanti:

- Rosiori:Rosiorii erau detasamentul de elita al Corpului de Cavalerie din Armata Romana. Se remarca tunicile de culoare rosie, culoare pe care armatele moderne nu s-ar mai gandi sub nici o forma sa o foloseasca, poate doar in cadrul paradelor militare.



- Uniforme ale regimentelor de Militie si de Jandarmi:


Intre Razboiul de Independenta si Primul Razboi Mondial , Romania nu a fost implicata in alte conflagratii majore. In zona tarii noastre s-au mai dat lupte in cadrul Razboaielor Balcanice, participarea Romaniei insa rezumandu-se la unele mici manevre militare in cadrul celui de-al doilea.
Cateva uniforme romanesti din perioada Primului Razboi Mondial:


In ordine : ofiter de cavalerie (tinuta de gala) , infanterist si lancier.
Practicalitatea incepe sa castige teren in fata uniformelor elaborate si foarte colorate.



Cu speranta ca nu v-am adormit de-a binelea , va salut pana data viitoare si va las in compania a doi mici Dorobanti.



0 comentarii:

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates